Hullut ja Hurskaat

Olen elämässäni törmännyt liian usein ihmisiin, joiden kristillisyys on sekoitus hulluutta ja hurskautta. Nämä ihmiset ovat menettäneet maalaisjärkensä ja he uskottelevat muille, ehkä eniten kuitenkin itselleen, että heillä on erityinen suhde Jumalaan, eikä näin ollen heitä kosketa kuolevaisten lait. Voi olla, että sinäkin olet törmännyt heihin? 

Heillä on taito lyödä Raamatulla ja he pitävät kovaa ääntä tuomitessaan muita heidän synneistään. Saattaa olla, että heidän hurskauteensa sekoittuu myös oma ripaus hulluutta. En tarkoita Jumalan hulluutta, josta myös Raamatussa puhutaan, vaan ihan ihmisen omaa hulluutta.

Kenties omassa elämässä, on ollut tai on, traumaattisia kokemuksia, hylkäämisiä, omia pahoja tekoja ja sanoja, mielensairautta tai jotain mitä ei halua tuoda päivänvaloon itsestään. Ehkä siksi on kokenut helpommaksi osoitella muiden virheitä ja tuomita heitä helvettiin. Nämä ihmiset tekevät näin toimiessaan hyvin pahaa jälkeä. Saattaa olla, etteivät he itse hulluudeltaan ja hurskaudeltaan edes huomaa sitä, miten kova oma sydän on ja miten heidän lähellä on kurjaa ja tukahduttavaa olla. Voi myös olla niin, että usein nämä ihmiset, jotka julistavat Jumalan evankeliumia omalla hullun hurskaalla tavallaan, saavatkin vain muiden vihat ja halveksunnan päällensä, eikä Jumala asiat voisi heitä vähempää kiinnostaa tällaisten käsittelyjen jälkeen. Uskon, että jos haluamme saada kosketuksen toisen ihmisen sisimpään tarvitaan rakkautta, armollisuutta ja totuutta, ennemmin kuin Raamatulla lyömistä.

Minulla ja sisaruksillani on isä ja hänen ex-puolisonsa, jotka osaavat nämä hullun hurskaat taidot erinomaisesti. Kuten olen aiemmissa tarinoissasi kertonut äitipuolestani, joka hylkäsi isäni sairastumisen myötä ja heidän avioeron astuessa voimaan, kuvittelimme tuolloin, että viimein saamme sisarusteni kanssa viettää aikaa isämme kodissa. No ex-puoliso tuli takaisin ja otti tilanteen tai paremminkin isämme taas haltuunsa.

Tässä kohden astui hulluus ja hurskaus vahvasti takaisin elämäämme. Oma isämme asettui hullun hurskaan naisen taakse ja unohti oman järjen käytön. Selvisikin, että me aikuiset lapset olemme valehdelleet kolme vuotta isällemme, siitä että puoliso ei olisi halunnutkaan hoitaa ”vammaista” isäämme. Ja kaiken kukkuraksi minä olin pakottanut isäni eroamaan rakastavan huolehtivasta naisesta. Että aikamoinen piru näytän olevan ihmiseksi. 

Kun ihminen syö toisen sanat ja ajatusmaailman, ilman että perustaa asioita ja tapahtumia omiin kokemuksiinsa, mielipiteisiinsä, arvoihinsa ja sanoihin, joilla on lyöty ja satutettu, voi tapahtua niin, että hulluus voittaa järjen ja kun hurskaudella vielä voidellaan tapahtumat Jumalan ihmeeksi, niin siinäpä onkin kaunis kakku taas hääparia vaille valmis.


Hullun hurskaan kakku


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaksi astiaa

Sika

Kiiltokuvatyttö