IKÄvää syrjintää

 Elämme aikaa, jossa monet joutuvat laittamaan yrityksensä luukulle lapun ja useat työntekijät saavat potkut persuksiinsa. Näin kävi minullekin. Työt loppu ja käteen jäi vain rupinen känsä. Toimeliaana naisena marssin työmarkkinoille ja aloitin urakan. Tiesin jo vuoden takaa, että työnhaku olisi verta ja hikeä vaativa homma. Olin jo saanut esimakua siitä, että vuosikymmenien monipuolinen työkokemukseni olisi kuin pala vessapaperia, jonka voi vetää samantein alas paskan mukana. Mutta koska en ole luovuttaja tyyppiä, niin aloitin kovalla tohinalla töiden hakemisen. 

Ostin verkosta CV- ja työhakemuspohjat ja tein netin ohjeiden mukaan houkuttelevat hakemukset. Kulutin näiden hakemusten tekemiseen monta päivää ja olin kysynyt useiden ihmisten mielipiteitä hakemusteni tyylistä. Jokainen heistä totesi, että hakemukseni olivat tyylikkäät, selkeät ja hyvin erottuvat. Ensimmäisten viikkojen aikana tein 20 työhakemusta hyvin erilaisiin työtehtäviin. Ajattelin, ettei minulla ole varaa valikoida, vaikka ammattitaitoa löytyisi muillekin jaettavaksi. Huomasin, että työhakemuksia tehdessä melkein jokaiseen työpaikkaan jouduin vastailemaan yrityksen omiin hakemuskaavakkeisiin, joita parhaimmillaan oli täytettävä viisikin sivua. Tämän lisäksi sitten laitoin liitteeksi omat hakemukseni, joita tietenkin jouduin aina muokkaamaan yrityksen työtehtävään sopivaksi.

 Jokaiseen hakemukseeni sain automaattisen viestin sähköpostiini. ”Valitettavasti tällä kertaa et tullut valituksi mutta tietosi on rekisterissämme ja olemme yhteydessä, jos paikkoja vapautuu”. Tämä teksti on toistunut kohta neljän kuukauden ajan yli 37 kertaa. Toisinaan viesteissä on lukenut, että en päässyt ”heidän nuorekkaaseen joukkoon tällä kertaa”. No, ehkäpä sitten ensi kerralla, kun olen vähän nuorekkaampi. 

Olen myös huomannut, että usein työtehtävä, johon olin hakenut on hetken päästä taas uudelleen haussa ja olen miettinyt, että mahtaako toistuva rekrytointi ja perehdytys yrityksessä kuormittaa työntekijöitä? Soitin alueeni yrityskeskukseen ja työvoimatoimistoon ja keskustelin IKÄvästä asiasta, jota rupesin epäilemään syyksi, koska aiemmin olin aina ollut kova sana työmarkkinoilla työkokemusteni ja ammattitaitojeni vuoksi. Molemmista tahoista tuli asiaan selvyyttä. Juttelin myös useiden naisten kanssa, jotka olivat saman tilanteen edessä kuin minä. IKÄvä sanoa mutta totuus on, että tässä maassa syrjitään naisia, joiden parhaat vuodet ovat menossa. 

Itselläni on aikuinen lapsi, joka asuu jo omillaan ja lisää lapsia ei ole enää tulossa. Joten ainakaan äitiyslomasta tai lapsen sairauspoissaoloista johtuvia poissaoloja ei ole tiedossa. Olen ajatellut itse, että nyt minulla on aikaa panostaa työhön ja kehitellä jopa uraa, koska voin käyttää aikaa hyvin itsekkäästi itseeni. Mutta totuus onkin toinen, olen muinaisjäänne, vanha akka tai mitä näitä sanoja nyt onkaan keksitty meistä arvokkaista, kokemuksista ja ammattitaitoisista omaavista naisista. 

Yhden asian ovat kuitenkin monet IKÄvää syrjintää harrastaneet ihmiset unohtaneet. Meistä kaikista tulee joskus IKÄäntyviä työntekijöitä, joten olisiko aika miettiä suhtautumista tulevaisuudessa toisin, niin riittäisi meitä ammattitaitoisia ja kokeneita naisia tulevaisuudessakin työmarkkinoilla. Minä ainakin ajattelin nostaa rimaa ja miettiä työhakua uudelleen eli katsotaan nyt mikä yritys saa minut listoilleen.


IKÄnä en luovuta!


Kommentit

 1. Älä luovuta! Kunnioittava asenne! Respect!

  Ikäsyrjintä on olemassa eikä sitä paskasta realiteettia ikinä pääse pakoon. Olen itsekin siinä iässä, jossa työnhaku ei ole ruusuilla kävelemistä. Ongelmia on kaksi: rekrytoija etsii tiettyä tyyppiä tai hakemasi työpaikka ei ole edes olemassa. Monet työnantajat tekevät tällä tavalla markkinointitutkimusta. Se on ikävä tapa vedättää työnhakijoita.

  Tämä koronakriisi on tehnyt hallaa monelle alalle. Itse olen se työnantaja, joka joutui antamaan potkut työntekijöilleni. Olen itsekin nyt ilman minkälaista toimeentuloa eikä meidän ala toivu niin, kun olisi tarpeen. Voi olla ettei koskaan. Onneksi suurin osa porukasta pääsi muihin töihin tai äitiyslomalle.

  Työhakemuksista: paskat erottuvista hakemuksista. Etsin sellaista oikeaa tyyppiä rivien välistä, joten ole vaan rohkeasti oma itsesi. Olisin palkannut sinut yllä olevan tekstisi perusteella, jos nyt olisi töitä tarjolla :)

  VastaaPoista
 2. En luovuta en, älä sinäkään! Kiitti työ tarjouksestas,vaikka se ei nyt onnistukaan ;) Valoisampaa tulevaisuutta meille molemmille!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herätys!

Kolikon toinen puoli

Kaksi astiaa